Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

Инспектори Пореске управе Републике Српске оптужени за примање мита

06.08.2020.

Судија за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци потврдио је оптужницу коју је 05.08.2020. године Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала подигло против инспектора Пореске управе Републике Српске, Подручни центар Приједор, Баровић Немање и Ристић Михајла због кривичног дјела Примање мита и Трговина утицајем и Билбија Маринка због кривичног дјела Давање мита.

Оптужница Баровић Немању терети да је сам, као службено лице, у току 2018. и 2020. године, вршећи контролу обрачуна и плаћања пореских обвеза пореских обвезника два пута захтијевао и примио новчани износ и то једном у висини од 5.000 КМ, а други пут у висини од 5.000 евра и 250 КМ да не изврши службене радње које би морао извршити, те једном захтијевао и примио награду у висини од 500 КМ да кориштењем свог службеног положаја посредује да се изврши нека службена радња, те на тај начин починио кривична дјела Примање мита и Трговина утицајем.

Оптужница Баровић Немању и Ристић Михајла терети да су заједно, као службена лица, дана 15.07.2019. године примили поклон, односно новчани износ у висини од 200 КМ да у оквиру свог службеног овлашћења не изврше радњу коју ми морали извршити, а Билбија Маринка да је службеним лицима понудио и учинио поклон да у оквиру својих овлашћења не изврше службену радњу коју би морали извршити, чиме су Баровић Немања и Ристић Михајло учинили кривично дјело Примање мита, а Билбија Маринко кривично дјело Давање мита.

НАПОМЕНА

Потврђивање оптужнице против одређеног лица не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се павоснажном пресудом не утврди његова кривица.“


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh