Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

Подигнута оптужница против полицијских службеника због примања мита

08.07.2020.


Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала подигло је оптужницу против полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Одјељења за привредни криминалитет ПУ Бања Лука Грујић Ненада и Флорјан Јелене због кривичног дјела Примање мита.


Према новодима оптужнице, полицијски службеници се терете да су у фебруару ове године, од директора ЈУ „Средњошколски дом“ Бања Лука захтијевали новчани износ у висини од 30.000 КМ од којег износа је осумњичени Грујић дана 18.02.2020. године примио 20.000 КМ, да у оквиру својих службених овлашћења изврше службену радњу коју не би смијели извршити, а након што су дужи временски период предузимали радње у предмету који се по анонимној кривичној пријави води против директора Средњошколског дома.


Остатак новчаног износа у висини од 10.000 КМ осумњиченима је требао бити предат након што тужилаштво донесе одлуку повољну за директора наведене установе.


Према наводима оптужнице осумњичени, поступајући у оквиру својих службених овлашћења у наведеном предмету, акценат својих радњи нису ставили на потпуно и правилно утврђивање чињеничног стања у вези са наводима кривичне пријаве против директора Средњошколског дома и евентуално утврђивање постојања кривичног дјела и кривичне одговорности, већ су наведене активности подредили личној користи односно намјери да за себе прибаве имовинску користу у великом износу.


Оптужница је упућени судији за претходно саслушање Окружног суда у Бања Луци на потврђивање, а истом је предложено да се осумњиченима изрекне мјера безбједности Забрана вршења позива, дјелатности или дужности, имајући у виду начин извршења и посљедицу дјела из којих произилази опасност да би обављањем јавне дужности поново могли учинити кривично дјело.


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh