Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske optuženi za primanje mita

06.08.2020.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je 05.08.2020. godine Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo protiv inspektora Poreske uprave Republike Srpske, Područni centar Prijedor, Barović Nemanje i Ristić Mihajla zbog krivičnog djela Primanje mita i Trgovina uticajem i Bilbija Marinka zbog krivičnog djela Davanje mita.

Optužnica Barović Nemanju tereti da je sam, kao službeno lice, u toku 2018. i 2020. godine, vršeći kontrolu obračuna i plaćanja poreskih obveza poreskih obveznika dva puta zahtijevao i primio novčani iznos i to jednom u visini od 5.000 KM, a drugi put u visini od 5.000 evra i 250 KM da ne izvrši službene radnje koje bi morao izvršiti, te jednom zahtijevao i primio nagradu u visini od 500 KM da korištenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja, te na taj način počinio krivična djela Primanje mita i Trgovina uticajem.

Optužnica Barović Nemanju i Ristić Mihajla tereti da su zajedno, kao službena lica, dana 15.07.2019. godine primili poklon, odnosno novčani iznos u visini od 200 KM da u okviru svog službenog ovlašćenja ne izvrše radnju koju mi morali izvršiti, a Bilbija Marinka da je službenim licima ponudio i učinio poklon da u okviru svojih ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti, čime su Barović Nemanja i Ristić Mihajlo učinili krivično djelo Primanje mita, a Bilbija Marinko krivično djelo Davanje mita.

NAPOMENA

Potvrđivanje optužnice protiv određenog lica ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pavosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh