Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

Podignuta optužnica protiv policijskih službenika zbog primanja mita

08.07.2020.


Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banja Luka Grujić Nenada i Florjan Jelene zbog krivičnog djela Primanje mita.


Prema novodima optužnice, policijski službenici se terete da su u februaru ove godine, od direktora JU „Srednjoškolski dom“ Banja Luka zahtijevali novčani iznos u visini od 30.000 KM od kojeg iznosa je osumnjičeni Grujić dana 18.02.2020. godine primio 20.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlašćenja izvrše službenu radnju koju ne bi smijeli izvršiti, a nakon što su duži vremenski period preduzimali radnje u predmetu koji se po anonimnoj krivičnoj prijavi vodi protiv direktora Srednjoškolskog doma.


Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.


Prema navodima optužnice osumnjičeni, postupajući u okviru svojih službenih ovlašćenja u navedenom predmetu, akcenat svojih radnji nisu stavili na potpuno i pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa navodima krivične prijave protiv direktora Srednjoškolskog doma i eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu.


Optužnica je upućeni sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banja Luci na potvrđivanje, a istom je predloženo da se osumnjičenima izrekne mjera bezbjednosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, imajući u vidu način izvršenja i posljedicu djela iz kojih proizilazi opasnost da bi obavljanjem javne dužnosti ponovo mogli učiniti krivično djelo.


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh