Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

mail print fav manja slovaveca slova

Nadležnost Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske

 

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je samostalno državno tijelo osnovano za područje Republike Srpske. Republičko javno tužilaštvo čini Opšte odjeljenje koje u svom sastavu ima: Odsjek za ratne zločine, Odsjek za opšti kriminal, Odsjek za privredni kriminal i Odsjek za maloljetnike i Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je uspostavljeno Zakonom o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala (u daljem tekstu Posebno odjeljenje tužilaštva).

 

Republički javni tužioci Opšteg odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva pred Vrhovnim sudom Republike Srpske zastupaju žalbe okružnih tužilaštava izjavljenih na prvostepene presude okružnih sudova, te zastupaju optužnice u predmetima u kojima je Vrhovni sud ukinuo prvostepene presude i odredio ponovno suđenje. Pored ove funkcije, Opšte odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva svoju funkciju može ostvarivati i pred osnovnim i okružnim sudovima, kao i pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

 

Republički javni tužioci raspoređeni u Posebno odjeljenje tužilaštva sprovode istražne radnje i krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela iz člana 3. Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh