• logo
  • osnovna stranica
  • Републичко јавно тужилаштво
    Републике Српске

    Иди на садржај
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
  • Односи с јавношћу
  • Приступ информацијама
  • Водич за приступ информацијама

    Водич за приступ информацијама у Републичком тужилаштву РС

    И

    Информација је сваки материјал којим се преносе чињенице, мишљења, подаци или било који други садржај, укључујући сваку копију или њен дио, без обзира на облик или карактеристике, као и на то када је сачињена и  како је класификована. (члан 3. тачка 1. Закона о слободи приступа информацијама РС '' Службени гласник РС '' број 20/01).

    ИИ

    Свако физичко и правно лице има право поднијети захтјев за приступ информацијама из надлежности Републичко тужилаштво Републике Српске, а које су садржане у Индекс регистру расположивих информација Републичког тужилаштва Републике Српске, у складу са Законом о слободи приступа информацијама РС.

    ИИИ 

    Право приступа информацијама остварује се на сљедећи начин:

                - захтјев се подноси у писменом облику Републичком тужилаштву Републике Српске, путем поште или непосредном предајом канцеларији за пријем поште Републичког тужилаштва Републике Српске, у Бањалуци, улица Владике Платона бб,

                - захтјев мора бити јасан и садржавати довољно података у вези са природом и садржајем информација,

                - у захтјеву обавезно навести име и презиме подносиоца захтјева, адресу, а по могућности контакт телефон,

                - ако се захтјев односи на личну информацију подносиоца захтјева, захтјев у којем су испуњени наведени услови може поднијети само физичко лице на које се захтјев односи, његов законски заступник или лице које је подносилац захтјева писмено овластио за приступ информацији,

                - ако захтјев подноси физичко лице на које се захтјев односи, то лице дужно је путем личних докумената доказивати свој идентитет,

                - ако захтјев подноси законски заступник, дужан је доказати свој идентитет и доставити доказ да је законски заступник или пуномоћ дату од стране овлаштеног лица.

    ИВ 

    Образац захтјева за приступ информацијама доступан је на портирници, у писарници Тужилаштва и на wеб страници: хттпс://рт-рс.правосудје.ба. 

    Начин приступа информацијама може бити:

    -обавјештење да ли посједује тражену информацију;

    -увид у документ који садржи тражену информацију;

    -копију документа који садржи тражену информацију;

    -достављање копије документа који садржи тражену информацију.

    В 

    Републичко тужилаштво Републике Српске може одбити захтјев за приступ информацијама (изузете информације) дјелимично или у цјелини за сљедеће категорије информација:

                - кад се откривањем информације основано може очекивати изазивање значајне штете по легитимне циљеве за сљедеће категорије информација: интерес одбране и сигурности као и заштиту јавне безбједности, спрјечавање криминала и свако откривање криминала, заштита процеса у доношењу одлука утврђених законом,

                - када захтјев за приступ информацијама укључује повјерљиве комерцијалне интересе треће стране,

                - када захтјев за приступ информацијама укључује личне интересе који се односе на приватност трећег лица у складу са Законом и Европском конвенцијом о заштити људских права и слобода (члан 8.)

                - када се ради о малољетним починиоцима кривичних дјела и када су малољетници   оштећени кривичним  дјелом,

                - када се ради о оштећеним лицима за кривична дјела из главе деветнаесте (кривична дјела против полног интегритета) Кривичног закона Републике Српске,

                - када се ради о поштивању предпоставке (пресумптио) невиности,

                - када се након проведеног поступка, утврди да објављивање информације није од  јавног интереса.

    ВИ

    Ако Републичко тужилаштво Републике Српске није у могућности да удовољи захтјеву због недостатка формалних услова који су предвиђени чланом 11. став 2. и 3. Закона о слободи приступа информацијама РС, о томе ће у року од 8 дана од дана пријема захтјева обавјестити подносиоца са упутством о могућности подношења жалбе надлежном органу укључујући  и  право обраћања Институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине.

    У случају када је опис тражених информација нејасан или неодређен, службеник за информисање ће, уколико је то могуће, од подносиоца захтјева затражити додатно објашњење приликом уручења захтјева или накнадно тако што ће позвати подносиоца захтјева на телефонски број назначен на захтјеву. Уколико телефонски број није назначен на захтјеву, службеник за информисање  ће контактирати подносиоца захтјева писменим путем.

    ВИИ 

    Ако се одобри приступ информацији, било дјелимично или цијелој информацији, Републичко тужилаштво Републике Српске ће дописом о томе обавијестити подносиоца захтјева, а најкасније у року од 15 дана од дана пријема захтјева.

    Информације се могу добити на један од сљедећих начина:

    а) непосредним увидом у тражену информацију,

    б) умножавање информације уз уплату трошкова и

    ц) слање информације поштом, е-маилом, факсом или на други начин.

    ВИИИ 

    Ако се одбије приступ информацији, било дјелимичној или цијелој информацији, Републичко тужилаштво Републике Српске дописом о томе обавијештава подносиоца захтјева. Допис треба да садржи законски основ за статус изузећа информације, уз наводе чланова Закона о слободи приступа информацијама РС на које се позива, као и сва материјална питања која су важна за одлуку, што укључује и узимање у обзир фактора јавног интереса и рок у којем се подноси жалба Главном републичком тужиоцу Републичког тужилаштва Републике Српске,  те поука о праву обраћања Институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине.

    ИX

    Трошкови умножавања су утврђени Упуством о трошковима умножавања материјала, које је донијело Министарство правде РС (Сл.гласник РС број 64/01), а којим је утврђено да се за стандардну величину копија првих десет страница накнада не наплаћује.Подносилац захтјева за умножавање материјала преко десет страница плаћа 0,20КМ по страници. Умножавање материјала обавља Републичко тужилаштво Републике Српске.

     

    • 1 - 1 / 1
    • 1