Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

mail print fav manja slovaveća slova

Tužilaštvo predložilo produženje mjere pritvora protiv tri lica kod kojih je pronađeno i oduzeto oko 245 kilograma opojne droge marihuana

01.02.2019.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je danas sudskom vijeću Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za produženje mjere pritvora protiv M.G, A.M i  B.K zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo Izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja u vezi sa krivičnim djelom Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su početkom 2019. godine, na osnovu prethodnog zajedničkog dogovora, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na području Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine vršili neovlašćenu proizvodnju, nabavku, ilegalno skladištenje i transport opojne droge marihuana u većoj količini u svrhu dalje prodaje zainteresovanim kupcima na području Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine.

Republički javni tužilac produženje mjere pritvora zatražio je zbog opasnosti od bjekstva, postojanja bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti ili izmijeniti tragove i predmete važne za krivični postupak odnosno ometati krivični postupak uticajem na saučesnike odnosno prikrivače, zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo kao i zbog činjenice da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset  godina ili teža.

Republički  javni tužilac smatra  i da bi u konkretnom slučaju puštanje osumjičenih na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda imajući u vidu sam način izvršenja ovog djela kao i količinu opojne droge koju su isti prevozili i koja je bila namjenjena tržištu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su lišeni slobode 08.01.2019. godine  na području opštine Gacko, kojom prilikom je kod istih pronađeno i oduzeto  oko 245 kilograma opojne droge marihuana.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh