Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

mail print fav manja slovaveća slova

Devet lica optuženo za nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija kao i neovlašćenu nabavku i prodaju lijekova

31.12.2018.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je 27.12.2018. godine Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo protiv  devet lica  zbog postojanja osnovane sumnje da su vršili nedozvoljenu nabavku  vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija  kao i neovlašćenu nabavku i prodaju lijekova.

Vlačić Milija, Jovanović Zoran, Ćuković Aleksandar, Tanić Mile i Vlačić Dragan optužnicom se terete da su učinili krivično djelo Izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja u vezi sa krivičnim djelom Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, a  Vlačić Milija, Jovanović Zoran, Tanić Mile i Vlačić Dragan i u vezi sa krivičnim djelom Nedozvoljena trgovina.

Đilas Nebojša, Đilas Miodrag i Lukić Borivoje terete se za krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, a Lonco Slađan za krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo Nedozvoljena trgovina.

Prema navodima optužnice, u toku 2014. godine i početkom 2015. godine, navedena lica su, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, vršili nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, kao i neovlašćenu nabavku i prodaju lijekova-tableta u većoj količini i vrijednosti radi dalje distribucije i prodaje zainteresovanim kupcima na teritoriji Kraljevine Švedske.

Isto su skladištili na skrivenim lokacijama na teritoriji Republike Srpske, potom kompletirali i pripremali za dalju prodaju, koristeći tom prilikom putnička motorna vozila u vlasništvu rent-a-car agencija, kao i vlastita putnička motorna vozila.

 

NAPOMENA
„ Potvrđivanje optužnice protiv određenog lica ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pavosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh