Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Republičko javno tužilaštvo
Republike Srpske

Zbog utaje poreza i doprinosa i zloupotrebe ovlašćenja u privredni optuženo tri lica

18.01.2021.

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci potvrdio je optužnicu koju je Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala dana 30.12.2020. godine  podiglo protiv Dobrijević Save, Trivun Riste i Grujić Biljane. 

Optužnica Dobrijević Savu tereti da je u vremenskom periodu od 01.01.2010. godine do 31.12.2015 godine  u Aleksandrovcu, Banjaluci i drugim mjestima u Republici Srpskoj kao predsjednik i lice ovlašćeno za zastupanje Auto kluba „Retro“ Laktaši u više navrata  izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom Republike Srpske i doprinosa zdravstvenog i penzijskog osiguranja, ne dajući tražene podatke o svom stečenom oporezivom prihodu i o drugim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje ovakvih obaveza,  pa je tako izbjegao plaćanje ukupnih poreza i doprinosa u iznosu od 1.763.645,43 KM čime je počinio produženo  krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Optužnica Dobrijević Savu tereti i za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi kojeg su kao saizvršioci počinili Trivun Risto i  Grujić Biljana.

Trivun Risto  i Grujić Biljana su, kako se navodi u optužnici, kao odgovorna lica,  tokom 2013. godine u Banjaluci i to  Trivun Risto u svojstvu direktora Sarajevo osiguranje d.d. filijala Banja Luka, a Grujić Biljana u svojstvu organizatora Odsjeka knjigovostva sa AOP i opšti poslovi i v.d. direktora filijale, kršili propise o osiguranju  i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom društva, a sve u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za društvo. 

Prema navodima optužnice Trivun Risto i Grujić Biljana  dogovorili su  sa  Dobrijević Savom da Auto klub „Retro“ Laktaši,  iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva, tako što su ugovorili  navodno sponzorisanje kluba u iznosu od 795.000,00 KM, sa stvarnom namjerom da veći dio ovih sredstava klub vrati tako što će izvršiti pojedinačne uplate u  različitim iznosima na bankovne račune zaposlenih radnika Sarajevo osiguranje d.d. filijala Banja Luka  i drugih lica, da bi ova sredstva bila upotrebljena za privlačenje klijenata filijale, davanjem nezakonitih popusta i pogodinosti prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od autoodgovornosti, a dio  sredstava da Savo Dobijević zadrži za sebe.    


NAPOMENA
„Potvrđivanje optužnice protiv određenog lica ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pavosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.“


Vijest je napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh